5 tipuri de corpuri de iluminat cu LED în funcție de montaj

5 tipuri de corpuri de iluminat cu LED în funcție de montaj

Tehnologia ne permite realizarea unor corpuri de iluminat LED moderne, care să avantajeze orice spațiu, indiferent de dimensiune, stil și funcționalitate. Prin urmare, oferta de tipuri de corpuri de iluminat cu LED este variată.

Corpuri de iluminat suspendate și instalarea acestora

Atunci când spațiul încăperii este redus, corpurile de iluminat individuale pot încărca din punct de vedere vizual camera, motiv pentru care alegerea unor corpuri de iluminat suspendate vă va ajuta să iluminați eficient fără să aglomerați spațiul. În ceea ce privește montajul, acestea sunt prevăzute cu un sistem de prindere ajustabil, a cărui lungime poate fi personalizată, astfel încât nivelul la care este suspendat corpul de iluminat să fie conform cerințelor clientului. În funcție de dimensiune și de amplasare, acestea pot fi utilizate și pentru iluminatul general, ambiental sau de lucru.

Corp de iluminat cu LED, cu design contemporan, în formă de cerc și montaj suspendat
Acest corp de iluminat cu LED cu montaj suspendat distribuie lumina eficient în încăpere

Pentru iluminatul general, corpurile de iluminat suspendate circulare sunt o variantă ideală. Un diametru generos poate difuza uniform lumina la 360 de grade. Cu cât înălțimea față de plafon este mai redusă, cu atât lumina se distribuie mai mult în încăpere, în timp ce amplasarea acestora la un nivel mai îndepărtat de plafon va concentra lumina în zona deasupra căreia a fost montat.

Corpuri de iluminat cu LED aparent

Spre deosebire de corpurile de iluminat suspendate, montajul aparent sau aplicat presupune montarea direct pe suprafața plafonului sau a peretelui. Acestea sunt recomandate în special atunci când înălțimea până la tavan este redusă. De regulă, produsele destinate montajului suspendat pot fi pregătite și pentru montajul aparent, în funcție de cerințele clientului. Montajul se face destul de rapid, se amplasează pe tavan/ plafon cu ajutorul unor dibluri, iar ulterior se montează corpul LED. Cu toate acestea, ar fi de preferat să apelați la serviciile unor profesioniști, din motive de siguranță. Datorită posibilității de reglare a fluxului luminos, pot crea o lumină ambientală foarte plăcută, dacă sunt montate în punctele-cheie ale încăperii. În funcție de locul amplasării, vor genera diverse tipuri de iluminat: ambiental, de lucru sau general.

Corp de iluminat cu LED oblic, cu sistem de prindere și montaj aparent
Acest tip de corp de iluminat cu LED este adecvat pentru montajul aparent și distribuie eficient lumina

Corpuri de iluminat cu LED de tip încastrate

Cu atât mai mult, un corp de iluminat încastrat va permite un montaj discret, care nu ocupă spațiu, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru tavanele joase. Cu toate acestea, iluminează eficient și oferă un design aparte datorită liniilor de lumină integrate perfect în suprafață. Pentru montarea acestora, după ce s-au luat măsurătorile necesare, se debitează suprafața de lucru pentru a putea fi încastrat corpul de iluminat. Pentru prindere se folosesc cleme de fixare sau sistem de prindere tip trimless, care asigură un montaj eficient și sigur. Avantajul acestei variante este simplitatea, fără cabluri expuse, ci doar difuzorul din policarbonat echipat cu banda LED, creând linii de lumină continue impresionante. Astfel, toată atenția este direcționată către obiectele din încăpere evidențiate de sursele de lumină.

Corpuri liniare cu LED din aluminiu extrudat încastrate în diverse forme
Corpurile de iluminat cu LED încastrate creează linii de lumină interesante și nu ocupă spațiu

Corpuri de iluminat cu LED cu instalare de tip Armstrong

Anumite corpuri de iluminat pot fi montate atât într-un plafon Armstrong. Cel mai frecvent, instalarea acestora se face încastrat. Așadar, se fac toate măsurătorile necesare, se taie suprafața în care va fi încorporat corpul cu LED și se face legătura cu firele de alimentare. În orice caz, un electrician autorizat poate realiza cu ușurință montajul.

Montaj de tip Armstrong folosind corpuri de iluminat cu LED încastrate din loc în loc
Corpuri de iluminat cu LED încastrate, adecvate montajului de tip Armstrong

Corpuri de iluminat cu LED minimaliste

Așa cum sugerează și numele acestei categorii, sunt corpuri de iluminat cu aspect minimalist. Majoritatea corpurilor de iluminat din această categorie au un design practic, ce nu afectează economia spațiului, având un cadru subțire. De asemenea, unele dintre acestea au o înălțime de 150 cm, ceea ce le face ideale pentru a fi o sursă de lumină direcțională. La ProfilistLED, chiar și aceste corpuri pot fi personalizate în funcție de proiect.

Corp de iluminat individual negru cu LED, cu o înălțime de 150 cm ce poate fi amplasat pe podea
Un corp de iluminat cu design elegant și înălțime adecvată pentru amplasarea pe podea

Tipul de iluminat pe care îl puteți obține folosind aceste profile LED

Există mai multe tipuri de iluminat ce pot fi obținute prin folosirea acestor corpuri de iluminat cu LED descrise mai sus. Fiecare tip de montaj are atât un rol funcțional, cât și unul estetic. Pe lângă avantajele bine-cunoscute ale corpurilor cu LED, modul în care este iluminată o anumită încăpere are efecte și asupra stării de bine. În plus, confortul vizual este asigurat doar de un iluminat eficient și de calitate.

Iluminat general

Iluminatul general este principala sursă de lumină dintr-o încăpere, de aici și numele acestui tip de lumină. Practic, acesta este responsabil de iluminarea întregului spațiu din încăpere într-un mod uniform, fără alte accente (acestea se pot adăuga ulterior, folosind corpuri de iluminat speciale). Desigur, dacă este amplasat, de exemplu, la mijlocul plafonului, centrul camerei va fi iluminat mai puternic, în timp ce extremitățile vor fi iluminate mai difuz. De aceea, trebuie păstrat un raport optim între dimensiunea camerei și puterea sursei alese pentru iluminatul general. În privința funcționalității, este adecvat realizării sarcinilor cotidiene din casă, însă nu este neapărat potrivit sarcinilor ce necesită precizie în executare, acesta fiind rolul iluminatului de lucru. Pentru iluminatul general, puteți utiliza una sau mai multe din aceste variante:

  • Corp de iluminat pe șină. Lungimea rampei și luminile amplasate din loc în loc pe aceasta vor difuza eficient lumina în încăpere. Este bine de știut faptul că mai multe dintre aceste produse pot fi înseriate alături sau în paralel, pentru a spori lumina emanată.
Sistem de iluminat cu LED suspendat, montat pe slider
Acest sistem de iluminat cu LED poate fi înseriat cu alte corpuri de iluminat identice
Corp de iluminat alb cu LED pe șină amplasat într-un magazin alimentar
Corpuri de iluminat cu LED pe șină amplasate strategic pentru a ilumina vitrina acestui magazin
  • Pendule de iluminat. Capacitatea acestora de a asigura un iluminat complet în momentul în care sunt distribuite uniform pe plafon este remarcabilă, iar efectul vizual pe care îl creează este unul unic. Desigur, acest format de LED este util și pentru a accentua anumite zone, așa că este foarte ofertant din punct de vedere al modului în care este distribuită lumina din încăpere.
Diverse tipuri de corpuri de iluminat cu LED suspendate deasupra zonei de servit masa într-un restaurant
Decorul acestui restaurant este evidențiat de corpurile de iluminat cu LED suspendate de tip pendul
Pendul negru, cu montaj suspendat, folosit pentru iluminatul interior
Corpurile de iluminat de tip pendul sunt o alegere excelentă pentru iluminatul general
  • Corp de iluminat cu LED stil candelabru. Corpurile de iluminat de acest gen sunt elegante și îmbracă încăperea cu lumină, fiind ideale pentru iluminatul general. De asemenea, sunt și o piesă de design statement.
Sistem de iluminat cu LED tip matrice, format din 260 de becuri individuale cu dimensiuni atipice
Acest corp de iluminat cu LED format din 260 de becuri individuale creează impresia unui candelabru elegant

Pot fi realizate și prin alăturarea mai mult corpuri cu LED decorativ, astfel încât să creeze impresia unui candelabru, iar posibilitatea de a le personaliza vă permite să decideți care este înălțimea corpului de iluminat, culoarea, numărul de piese suprapuse și multe alte detalii.

Corpuri de iluminat aurii cu LED în formă de cerc, suprapuse pentru a contura un candelabru elegant
Nuanța de auriu a acestui corp de iluminat cu LED și forma elegantă completează decorul din acest restaurant

Iluminat ambiental

În timp ce iluminatul general are mai degrabă un rol practic, asigurând principala sursă de lumină din cameră, iluminatul ambiental are rolul de a transforma spațiul din punct de vedere estetic. Trebuie să-i acordăm atenția cuvenită, deoarece ne poate aduce multe beneficii la nivelul stării de spirit. Iluminatul ambiental poate fi obținut prin folosirea mai multor surse de lumină care să creeze un ambient plăcut. Astfel, pornind de la iluminatul general, se pot adăuga puncte de lumină în diverse zone ale camerei. De obicei, pentru acest scop, se folosesc surse de lumină indirectă, pentru a spori confortul vizual.

Corpuri de iluminat cu LED amplasate într-o cameră de hotel, în proximitatea patului și un tablou supradimensionat
Lumina din această cameră de hotel este direcționată astfel încât să nu provoace disconfort

Acestea pot fi îndreptate către anumite obiecte de decor din cameră pentru a le evidenția, aspect ce poate fi atins și prin folosirea luminii de accent. Așadar, în zonele unde este totuși nevoie de lumină direcționată, așa cum este cazul în bucătărie, puteți amplasa corpuri de iluminat cu LED în locuri strategice (încastrate în corpurile de mobilier, pendule amplasate deasupra mesei etc).

Sufragerie în culori contrastante, decorată folosind corpuri de iluminat liniare și decorative în formă de pătrat
Culorile contrastante ale mobilierului sunt puse în valoare de iluminatul cu LED amplasat strategic

Iluminat de accent

Fie că aveți o plantă de interior interesantă, un tablou, o piesă de decor deosebită sau pur și simplu vă doriți ca anumite elemente din încăpere să fie puse în valoare prin lumină, puteți crea zone de interes folosind iluminatul de accent. Intensitatea cu care acestea luminează poate fi controlată datorită corpurilor de iluminat cu LED inteligente, care permit ajustarea la o putere mai mică, astfel încât să accentueze subtil decorul și, implicit, să reducă consumul energetic.

Galerie de artă cu tablouri evidențiate folosind corpuri de iluminat cu LED sub formă de spot
Tablourile din această galerie de artă sunt puse în valoare de iluminatul de accent obținut prin folosirea corpurilor de iluminat cu LED

Acest gen de iluminat poate fi obținut prin utilizarea unor plafoniere (încastrate) sau spoturi (aparente) care permit orientarea exactă către zona de interes.

Corp de iluminat arhitectural alb cu montaj aparent, ideal pentru iluminatul de accent
Corp de iluminat cu LED, cu sistem de tracking a cărui poziție poate fi schimbată

Iluminat de lucru

Tot mai multe persoane lucrează în ultimul timp de acasă, însă, indiferent dacă vă petreceți intervalul orar alocat locului de muncă acasă sau la birou, lumina de care beneficiați vă influențează în mod direct starea și productivitatea. Prin urmare, aveți nevoie de soluții de iluminat eficiente pentru zona de lucru. Desigur, începeți amenajarea pornind de la iluminatul general, care va asigura o sursă primară de lumină, iar cea de accent va completa în special biroul unde lucrați. Acest spațiu presupune activități ce necesită concentrare și atenție la detalii, iar un corp de iluminat cu LED adecvat va facilita desfășurarea muncii în cele mai bune condiții. Recomandarea ar fi să investiți în corpuri de iluminat individuale de calitate, ce pot fi montate suspendat deasupra biroului și a căror înălțime să nu provoace senzația de orbire sau disconfort vizual. Forma și designul acestora trebuie să fie ideale pentru a ilumina materialele asupra cărora vă concentrați.

Corp de iluminat negru, cu formă simplă și montaj suspendat
Pentru iluminatul de lucru poate fi folosit acest corp de iluminat cu LED cu formă simplă, util pentru studiu

Atât spațiile comerciale, cât și cele rezidențiale pot beneficia din multe puncte de vedere dacă sunt dotate cu sisteme de iluminat performante, cu tehnologie LED. Pot fi folosite pentru optimizarea și eficientizarea luminii, precum și pentru pentru completarea designului interior, în funcție de cum sunt amplasate și, cu siguranță, vor transforma orice spațiu într-un mediu primitor.