Alegerea corectă a corpurilor de iluminat cu LED în domeniul HoReCa. Ghid complet pentru iluminatul hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor

Alegerea corectă a corpurilor de iluminat cu LED în domeniul HoReCa. Ghid complet pentru iluminatul hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor

Fațada unui hotel evidențiată de folosirea unor corpuri de iluminat cu LED
Iluminatul exterior cu LED evidențiază arhitectura acestui hotel

Odată ce ați ales stilul în baza căruia veți amenaja hotelul, restaurantul sau cafeneaua, alegerea corpurilor de iluminat cu LED este cea mai bună decizie pentru sectorul HoReCa. Pe lângă rolul acestora de a evidenția decorul și de a crea o ambianță plăcută pentru clienți, corpurile de iluminat îndeplinesc și alte funcții, precum siguranța și eficiența energetică. Pentru ca toate aceste condiții să fie îndeplinite, ProfilistLED a pregătit un ghid din care puteți afla totul despre iluminatul comercial.

Ce presupune iluminarea corectă a spațiilor destinate clienților

Cel mai important aspect când vine vorba de o astfel de investiție este siguranța, motiv pentru care alegerea unor corpuri instabile, de exemplu, poate pune în pericol clienții și personalul. Așadar, corpurile de iluminat trebuie să fie stabile și rezistente, indiferent de tipul de montaj pentru care optați (suspendat, încastrat, aparent), și prevăzute cu siguranțe pentru foc și umezeală.
De asemenea, mai sunt câteva aspecte de care trebuie să țineți cont, precum indicii UGR și UGRL . Indicele global de evaluare a orbirii psihologice și indicele global limită de evaluare a orbirii psihologice sunt responsabili de confortul vizual, deoarece, dacă sunt depășite anumite praguri, sistemul de iluminat poate provoca o senzație de disconfort. Astfel, clienții vor fi mai relaxați și vor petrece timp de calitate în locul respectiv, în special dacă jocul de lumini oferit de sistemele de iluminat le oferă o senzație plăcută. Pe scurt, iluminarea corectă presupune un accent crescut pus pe siguranță și amplasarea corpurilor cu LED astfel încât să îmbogățească spațiul din punct de vedere estetic.

Corpuri de iluminat cu LED în formă de cerc amplasate în Hotel Atlas Timisoara deasupra meselor
Alegerea unor corpuri de iluminat cu LED decorativ este excelentă pentru sectorul HoReCa

Alegerea corectă a corpurilor de iluminat cu LED în sectorul HoReCa

Sunt câteva aspecte comune pe care le regăsim în normativul de iluminat pentru diverse spații, precum performanța și siguranța vizuală, și considerațiile din punct de vedere energetic, însă un aspect ce nu trebuie trecut cu vederea îl reprezintă lumina naturală și compatibilitatea dintre aceasta și cea artificială. În anumite momente ale zilei, cantitatea de lumină naturală nu mai este suficientă, motiv pentru care trebuie acompaniată de sisteme de iluminat performante, care să completeze subtil prin intensitate luminoasă și temperatură adecvate. Din fericire, la momentul actual există o gamă largă de produse disponibile care îndeplinesc aceste funcții, precum corpurile de iluminat cu LED.

Corpuri de iluminat cu LED amplasate în recepția unui hotel, deasupra zonei de servit cafeaua
Recepția acestui hotel a fost înfrumusețată prin alegerea unor corpuri de iluminat cu LED

Corpuri de iluminat cu LED adecvate în hoteluri

Dacă ne gândim la motivele pentru care oamenii vin în hoteluri, probabil cel mai des este vorba de călătorii. Pornind de la acest aspect, a oferi oaspeților un loc confortabil în care să se relaxeze după un zbor lung și care să contribuie în mod plăcut la toată experiența sejurului petrecut va fi un motiv pentru care ei să-și dorească să revină. Începând cu intrarea în hotel, de la iluminatul general și până la cel utilizat pentru a marca și căile de acces, acestea trebuie să creeze o atmosferă armonioasă și funcțională. Direcționează lumina spre zonele importante precum recepția, folosind iluminatul de accent. Corpurile de iluminat cu LED moderne sunt o opțiune excelentă datorită capacității acestora de a difuza lumina. Pentru zonele de lucru, se recomandă amplasarea unor corpuri de iluminat speciale, care să le asigure confortul vizual pentru a-și putea desfășura activitatea în cele mai bune condiții.

Corp de iluminat cu LED auriu, ideal pentru birou
Acest corp de iluminat cu LED poate fi amplasat în spațiul de lucru pentru un confort vizual sporit

În zonele ce necesită numerotare, așa cum este cazul camerelor de hotel, se pot folosi casete LED, cu montaj aparent, pe care le puteți amplasa în dreptul camerelor. Dimensiunea și intensitatea luminoasă sunt adecvate acestui tip de iluminat, deoarece pot fi citite ușor, însă sunt în același timp discrete și nu distrag atenția de la alte elemente de interes din decor.

Casetă dreptunghiulară cu LED, inscripționată cu numere pentru camerele din hotel
Acest corp de iluminat cu LED simplu poate fi amplasat în dreptul ușilor pentru a facilita găsirea camerelor de către clienți

Funcționalitatea corpurilor de iluminat este un aspect pe care orice client îl va aprecia. Fenomenul de pâlpâire este ceva ce trebuie evitat în toate zonele din hotel, deoarece poate da impresia de neglijență, asociată în sectorul HoReCa cu recenzii negative, pe când alegerea unor corpuri de iluminat cu LED potrivite va asigura rezistența acestora un timp îndelungat.

Cameră de hotel decorată cu tablouri, corpuri de iluminat cu LED suspendate și un pat dublu spațios
Corpurile de iluminat cu LED din această cameră de hotel sunt o alegere excelentă pentru HoReCa datorită sentimentului de confort pe care îl creează

Soluții de iluminat cu LED eficiente pentru restaurant

Experiența culinară din restaurant este adesea însoțită de muzică sau chiar de concerte live, care să le ofere clienților o experiență inedită. În același timp, decorul influențează considerabil percepția clienților asupra restaurantului. Acesta poate fi evidențiat prin montarea unor corpuri de iluminat cu LED special concepute pentru a accentua anumite zone. Iluminatul arhitectural poate fi utilizat în orice încăpere sau chiar și la exterior, pentru a ilustra arhitectura clădirii. În ceea ce privește intensitatea luminoasă, în afara bucătăriei, care este o zonă de lucru destinată angajaților și necesită un iluminat de cel puțin 250 lx, pentru servirea mesei este recomandată o lumină ambientală caldă și primitoare. Însă aceasta trebuie să permită citirea meniului cu ușurință. Păstrați iluminatul general într-o notă subtilă și accentuați zona de deasupra meselor folosind corpuri de iluminat dedicate sectorului HoReCa și care să ofere cele mai bune condiții pentru servirea mesei. Un iluminat neadecvat îi va determina să plece mai repede, deoarece ambientul general nu se va ridica la nivelul așteptărilor. Sectorul HoReCa este unul competitiv, așa că orice element vă poate diferenția de competiție.

Multiple corpuri de iluminat cu LED suspendate deasupra zonei de servit masa dintr-un restaurant
Lumina caldă oferită de corpurile de iluminat din acest restaurant transformă spațiul într-un loc primitor

Ca regulă, temperatura luminii nu are doar rol estetic, din punct de vedere psihologic, lumina caldă (2000-3000k) este asociată cu relaxarea și odihna, în timp ce lumina rece ( >4500k) este un factor util în zonele de lucru intens. De asemenea, un corp de iluminat personalizat, cu dimensiuni și formă atipică, poate adăuga eleganță și o senzație de spațiu luxos, conceput cu multă atenție la detalii.

Alegerea corpurilor de iluminat cu LED în cafenele

Orașul aglomerat și agitația sunt factori de stres, iar orice oază de evadare ce presupune câteva momente de relaxare va fi binevenită. Deși o cafenea nu presupune de obicei un spațiu cu dimensiuni considerabile, cu atât mai mult, o ambianță liniștită în care oamenii să își poată savura cafeaua îi va determina să revină. O practică frecventă ce poate fi observată este mersul la cafenea pentru a lucra. În funcție de cum alegeți iluminatul, puteți crea zone de relaxare sau de lucru. Un mix adecvat de corpuri de iluminat cu LED va împărți vizual spațiul pentru diverse activități. Iluminatul ambiental, ca și în cazul restaurantului, ar trebui să fie cald și ușor difuz, dacă doriți ca oamenii să petreacă mai mult timp în cafenea. Iar lumina de lucru (corpuri de iluminat cu LED pentru studiu, pendule suspendate deasupra meselor etc.) destinată zonelor de studiu/ muncă și muzica în surdină vor fi suficiente pentru a ajuta clienții să se bucure de o productivitate mai bună în compania unei cafele excepționale.
În schimb, dacă cafeneaua este bazată pe un concept de tip to go (fie pur și simplu doriți un flux de clienți care nu rămân în locație), lumina neutră sau rece va încuraja achiția mai rapidă a băuturilor. Același principiu poate fi aplicat în restaurantele de tip fast-food. Recomandăm completarea cafenelei cu iluminat decorativ, pentru rolul estetic al acestuia. Cafenelele nu funcționează, de regulă, pe durata nopții, însă dacă aceasta devine un loc de socializare și după lăsarea serii, investiția în astfel de corpuri de iluminat va fi justificată, deoarece creează o atmosferă aparte.

Local cu lumină difuză oferită de corpurile de iluminat cu LED și zonă spațioasă de servit masa
Atmosfera primitoare dintr-un restaurant poate fi accentuată prin alegerea unor corpuri de iluminat cu LED

Alegerea corpurilor de iluminat cu LED în sectorul HoReCa nu este întotdeauna o misiune ușoară, motiv pentru care ProfilistLED produce corpuri de iluminat personalizate, pentru a putea fi încadrate armonios în orice spațiu. Produsele noastre țin cont de considerentele energetice, iar materialele folosite sunt de cea mai bună calitate, fiind ideale pentru orice hotel, restaurant sau cafenea.