Auzim foarte des expresia “iluminat liniar LED” în discuțiile despre designul interior comercial, dar ce anume înseamnă și cum putem să o folosim? Încercăm să explicăm mai jos ce este acela iluminat liniar LED comercial și cum se poate transforma un birou sau o clădire cool într-una excepțională.
Iluminatul liniar cu LED este un concept care a revoluționat iluminatul comercial și nu numai, în ultima decadă. El înseamnă înserierea de diode electroluminiscente (LED) într-un șir sau bandă care este apoi montată într-un înveliș protector (profil) pentru a crea o bandă luminoasă.
Când iluminatul liniar LED desenează curbe, spațiul iluminat va deveni unul dinamic, care crează iluzia de curgere și conduce privirea către un punct focal. Profilele LED rotunde sunt folosite pentru a împărți spațiul în zone, mai ales în spații office deschise. De exemplu, profilele LED în formă de cerc, suspendate mai jos decât sursele primare de lumină, creează zone de colaborare unde angajații se întâlnesc și lucrează împreună. Acestea sunt doar câteva reguli destul de generale, cu titlu de exemplu, care însă schimbă substanțial un spațiu și îl transformă într-unul modern și agreabil.
Iluminatul liniar cu LED poate fi de trei tipuri:
- Iluminat LED liniar tip pendul, în care se folosesc fire de suspensie care atârnă profilul LED la o anumită distanță de tavan. Ele se folosesc de cele mai multe ori în încăperi înalte pentru a crea un nou strat de lumină.
- Iluminat liniar cu LED fixat pe pereți sau tavan. Este probabil tipul cel mai răspândit de iluminat liniar LED, pentru că folosește particularitatea profilelor LED de a difuza lumina la 120 de grade în jurul sursei.
- Iluminat liniar cu LED ascuns sau de contur, în care profilele luminoase sunt mascate în firide speciale din pereți sau tavan pentru a crea o lumină reflectată, indirectă.
Înainte de apariția conceptului de iluminat liniar cu LED, iluminatul spațiilor comerciale de mari dimansiuni, cum ar fi spațiile de birouri, se făcea cu corpuri de iluminat incandescente de mari dimensiuni. Iluminatul liniar a luat naștere o dată cu apariția tuburilor fluorescente, cu care s-au iluminat spațiile comerciale de mari dimensiuni sau instituțiile statului vreme de decade. Problema cu aceste corpuri de iluminat era că lumina generată de ele era una rece, care – s-a dovedit ulterior – afecta starea de spirit și chiar sănătatea celor care se expuneau la ea pentru perioade lungi de timp. Din punct de vedere al designului, aceste tuburi fluorescente aveau limitări majore, în primul rând legate de dimensiune. Nu se puteau crea benzi luminoase de mari dimensiuni cu ajutorul lor, aveau nevoie de un timp de încălzire pentru a lumina la capacitate, iar consumul de electricitate era mare.
La începutul anilor 2000, primele modele LED pentru iluminat liniar comercial au apărut pe piață. A durat aproape o decadă până când această tehnologie s-a maturizat și s-a ieftinit suficient pentru a fi îmbrățișată la scală. În acest moment, iluminatul liniar cu LED este prima tehnologie la care se apelează când vine vorba de iluminatul spațiilor comerciale, a celor de birouri sau a spațiilor comune. Cererea de profile LED folosite la iluminat liniar cu LED a explodat în ultimii ani și continuă să crească.
Profilele LED pentru iluminat liniar pot desena linii drepte sau pot descrie diverse forme geometrice simplesau complicate. Ele pot merge până la adevărate opere de artă create din benzi luminoase. Imaginația designerilor este ultima frontieră, iar iluminatul liniar cu LED a dat mână liberă creativității arhitecților și a designerilor de pretutindeni. Nu în ultimul rând, această tehnologie a facilitat apariția unor clădiri fascinante și a unor interioare extraordinare, care nu erau posibile în urmă cu puțin timp. De aceea, orice clădire nouă trebuie echipată cu iluminat liniar LED pentru a respecta exigențele actuale legate de estetică, de funcționalitate și de sustenabilitate.