Prima impresie pe care un client și-o formează are legătură cu exteriorul clădirii în care urmează să între. Acesta este rolul iluminatului arhitectural care evidențiază fațada localului, însă dincolo de acest punct, clientul își petrece cea mai mare parte a timpului înăuntru. Aici intervine iluminatul cu LED pentru interior ca element de diferențiere în industria HoReCa. Odată ce o persoană a decis să apeleze la serviciile unui hotel, ale unui restaurant sau ale unei cafenele, detaliile vor face diferența când vine vorba de retenția clienților.

Iluminatul cu LED pentru interior în hoteluri, restaurante și cafenele
Iluminatul din sectorul HoReCa este reglementat de normative care sugerează cele mai bune practici pentru confortul și siguranța clienților. De exemplu, este necesar ca spațiile precum intrările și ieșirile din locație să fie bine delimitate din punct de vedere vizual pentru siguranță, iar zonele de servit masa trebuie iluminate, de asemenea, corespunzător pentru a oferi o experiență completă oaspeților. Dar, cu toate aceste tipuri de iluminat ce trebuie integrate, uneori poate fi dificil să păstrezi armonia în decor. Pentru detaliile mai tehnice, am pregătit și un ghid separat, care te va ajuta să alegi corpurile de iluminat din punct de vedere practic, iar în cele ce urmează vom discuta mai degrabă aspectele de ordin estetic.
Tipuri de corpuri de iluminat pentru interior cu LED, potrivite pentru HoReCa
În general, vorbim despre corpuri de iluminat cu LED liniar sau LED decorativ, care îmbracă diverse forme și dimensiuni, formând astfel mai multe categorii precum: iluminat în stil modern, contemporan, industrial (în funcție de designul ales) sau iluminat rezidențial ori comercial (în funcție de specificul proiectului).
Iluminatul liniar cu LED
Corpurile de iluminat cu LED liniar se pot folosi cu succes în orice proiect datorită liniilor simple de lumină pe care le conturează. De asemenea, pot fi amplasate atât pe pereți, cât și pe plafon sau chiar pe scări, iar montajul acestora variază (încastrat, suspendat, aparent, Armstrong). Profilul acestora se realizează, de regulă, din aluminiu extrudat, un material rezistent, iar difuzorul este din policarbonat opal sau din plexiglas și au filtru UV. Un alt avantaj este posibilitatea de a le personaliza pentru dimensiunea dorită și nu numai. Puteți alege și alte opțiuni precum varianta de LED cu lumină reglabilă/dimabil, la care se pot adăuga și alte finisaje. Prin urmare, alegerea acestora pentru iluminatul interior va permite o potrivire cât mai bună cu decorul. În privința finisajului cromatic, cele mai solicitate sunt corpurile de iluminat cu LED albe, negre sau chiar gri antracit, însă la cerere, pot fi fabricate și pe alte culori.

Iluminatul decorativ cu LED
Iluminatul decorativ cu LED îndeplinește mai degrabă un rol estetic, însă acest lucru nu înseamnă că acest tip de lumină nu poate ilumina eficient o încăpere. Din contră, corpurile de iluminat LED și cu formă unică se pot personaliza atât ca și dimensiune, cât și tehnic conform schițelor iluminotehnice, creând conturul sau forma pe care doriți să o evidențiați.


Iluminatul personalizat vă permite să adaptați în cele mai mici detalii corpurile de iluminat la decorul existent datorită posibilității de a crea forma dorită și tipul de echipare, spre deosebire de cele standard, pe care trebuie să le achiziționați încă de la începutul proiectului pentru a le putea încadra în decor.
Avantajele iluminatului cu LED în domeniul HoReCa

Avantajele corpurilor de iluminat cu LED sunt valabile pentru toate proiectele de iluminat precum cele comerciale, hoteliere, office, cât și rezidențiale. Însă, sunt câteva diferențe de care trebuie să ținem cont. Atunci când alegem corpuri de iluminat pentru casă, spațiul ce trebuie iluminat nu este la fel de voluminos, pe când în cazul HoReCa vorbim de obicei de spații considerabile ca dimensiune, ceea ce înseamnă că orice metru pătrat acoperit presupune mai multe costuri. De asemenea, într-un spațiu destinat clienților, corpurile de iluminat funcționează de la lăsarea serii și până la ora închiderii, iar în locurile unde nu pătrunde lumina naturală, chiar de la ora deschiderii este necesară pornirea acestora, motiv pentru care durata de viață în cazul folosirii unor corpuri de iluminat fără LED va fi de scurtă durată. În schimb, LED-urile au o autonomie mult mai mare, de până la 50.000 de ore, ajungând, în unele cazuri, chiar și până la 100.000 de ore, în funcție de modul în care sunt folosite.
Din punct de vedere estetic, corpurile de iluminat cu LED au rolul de a îmbogăți spațiul cu accente de lumină direcționate strategic către punctele de interes. De asemenea, are rolul de a completa atmosfera și stilul ales pentru designul interior. Fie că s-a optat pentru un design modern, unul industrial sau minimalist, corpurile de iluminat cu LED pot fi integrate cu ușurință și înfrumusețează orice spațiu.
În cultura scandinavă, iluminatul este o artă și face parte din conceptul hygge, care este asociat cu căldura, confortul și starea de bine. Lumina caldă (2000-3000k) este un element ce ne poate ajuta să ne relaxăm după o zi plină, indiferent dacă alegem să facem asta acasă sau într-un local amenajat armonios, cu atmosferă relaxantă. Folosind corpuri de iluminat cu LED pentru interior, veți obține un spațiu cu adevărat primitor, aspect ce primează în industria HoReCa.