Cum afectează iluminatul office productivitatea angajaților

Cum afectează iluminatul office productivitatea angajaților

Iluminat modern înseamnă iluminatul unei incinte care ține cont de oamenii care o populează, în ce fel interacționează aceștia și care sunt itinerariile și fluxurile zilnice de personal. Iluminatul modern poate avea un impact foarte mare asupra productivității angajaților, a stării de sănătate și a calității vieții lor în general. Persoana care ia decizii în legătură cu reamenajarea schemei de iluminat a unui spațiu de birouri are, astfel, un rol crucial în evoluția ulterioară a companiei. Companiile sunt formate din oameni, iar aceștia (și numai aceștia!) pot face ca o companie să crească sau să stagneze. Dacă oamenii se simt bine, optimiști și relaxați, deciziile lor vor fi bune, iar productivitatea lor în muncă va fi excelentă. Iluminatul modern are un rol covârșitor în toate acestea, conform studiilor făcute în ultimii ani.

Oamenii folosesc de iluminatul artificial de secole, însă toate mecanismele noastre interioare răspund de stimuli legați de iluminatul natural. Aceste lucruri s-au cristalizat de-a lungul mileniilor în care iluminatul artificial nu era disponibil. După lăsarea întunericului, singura sursă de lumină era focul, iar aceasta a fost starea de fapt pentru majoritatea timpului în care rasa umană există. S-a descoperit că lumina artificială dezorientează într-o oarecare măsură oamenii, pe care îi desprinde de ritmul cicardian ancestral (ciclul natural zi-noapte). Cercetări recente au arătat că un iluminat modern poate limita această problemă și chiar se poate alinia subtil iluminatului natural, fără să ne contrazică mecanismele interioare calibrate în urmă cu zeci de mii de ani. Un iluminat modern corespunzător poate îmbunătăți substanțial dispoziția oamenilor, la fel cum un iluminat necorespunzător și insuficient poate contribui la depresii și alte deficiențe în organism. Aceste lucruri se traduc foarte rapid într-o productivitate scăzută a angajaților sau în decizii de business greșite ale acestora.

Un studiu recent a arătat că angajații care lucrează în birouri cu ferestre sunt mai fericiți, mai sănătoși și mai productivi. Din păcate, nu toate clădirile de birourile au ferestrele orientate către sud, iar în timpul iernii, orele cu lumină naturală sunt destul de puține. De aceea este nevoie de un iluminat modern al spațiilor de birouri, care să țină cont intensitatea luminoasă provenită de la Soare și să intervină acolo unde ea nu este suficientă. Regula de bază pentru iluminarea unui spațiu de birouri este că lumina naturală este de preferat tot timpul, iar atunci când nu este posibil, lumina artificială trebuie să fie cât mai asemănătoare cu lumina naturală.

În afară de intensitatea luminii, în iluminatul modern este importantă și nuanța ei (sau temperatura), de obicei corelată cu momentul zilei. Lumina naturală nu are aceeași nuanță pe parcursul unei zile, de aceea un sistem de iluminat modern va ține cont de acest lucru. Sistemele de iluminat modern cu profile LED pot ajusta atât nuanța luminii cât și intensitatea ei. Lumina rece, cu nuanțe de albastru este potrivită pentru orele dimineții și pentru o productivitate crescută. Pe măsură ce ne apropiem de seară, lumina naturală capătă o nuanță gălbuie. Iluminatul modern al spațiilor de tip office trebuie să țină seama de aceste lucruri simple și să le integreze subtil în sistemul de iluminat integrat.

Când vine vorba despre eficiența energetică, primul pas care trebuie făcut este înlocuirea corpurilor de iluminat incandescente sau fluorescente cu corpuri de iluminat LED. Acestea au o durată de viață mult mai mare și consumă cu până la 75% mai puțin. Mai mult, corpurile de iluminat fluorescente care iluminează încă spațiile de birouri pot provoca oboseala ochilor angajaților. Episoade de depresie sau efecte emoționale nedorite au fost de asemenea legate de expunerea prelungită la lumină fluorescentă. Toate acestea înseamnă o productivitate diminuată care, în ultimă instanță, se traduce în cifrele comerciale raportate de companii.

De aceea, managerul care se ocupă de spațiul de birouri al unei companii trebuie să fie foarte atent la iluminatul acestuia, aflat în strânsă legătură cu performanța companiei. Sistemele de iluminat învechite trebuie înlocuite cu un iluminat modern, iar spațiile noi de birouri trebuie echipate cu sisteme de iluminat LED de ultimă generație. Combinația dintre corpurile de iluminat LED liniare și corpurile de iluminat decorative LED făcută de un arhitect specializat în lucrul cu lumină este singurul scenariu care poate oferi un iluminat modern în linie cu ultimele cerințe și descoperiri din domeniu.