Trenduri în iluminatul spațiilor de birouri în 2021 și după

Trenduri în iluminatul spațiilor de birouri în 2021 și după

2020 și 2021 par a fi ani în care spațiile de birouri au căzut aproape total într-un con de umbră. Pandemia COVID-19 și lucrul de acasă au redus foarte mult traficul clădirilor de birouri care caută căi de reinventare. Situația nu va fi la fel în viitor, iar spațiile comune de lucru vor reveni în focus mai devreme decât se preconizează. Diferența va fi că angajații, obișnuiți cu confortul propriilor locuințe și-l vor dori și la locul de muncă. Una dintre modalitățile prin care se poate spori senzația de confort a angajaților va fi schema de iluminare a spațiilor de birouri. Aceasta naște o serie de trenduri noi în iluminatul comercial, trenduri pe care încercăm să le inventariem mai jos.

Proiect Grand Offices

Economia de energie

Energia electrică este din ce în ce mai scumpă, iar trendul ascendent va continua ani buni de acum înainte. Alternativele sustenabile sunt din ce în ce mai bine privite de generațiile tinere, care înțeleg acest calcul simplu: e bine să facem un efort financiar acum pentru a economisi pe termen lung. Iluminatul LED, panourile solare, pompele de căldură, toate sunt tehnologii care câștigă teren din ce în ce mai mult și vor deveni norma în foarte scurt timp. Reducerea amprentei de carbon la nivel industrial va fi urmată de o ofensivă în rândul utilizatorilor casnici. În acest moment, practic, toate clădirile noi de birouri își iluminează spațiile cu corpuri de iluminat LED, iar asta le aduce economii importante la facturile lunare. Clădirile mai vechi de birouri vor căuta să-și înlocuiască sistemele de iluminat vechi și mari consumatoare de energie cu sisteme de iluminat LED, moderne, flexibile și economice.

Proiect Prographic Architecture Studio

Controlul digital al iluminatului

Sistemele de iluminat de generație mai veche funcționau cu întrerupătoare fizice care nu permiteau o prea mare flexibilitate. Noile sisteme de iluminat dau un control total utilizatorilor și angajaților clădirilor de birouri. De cele mai multe ori, iluminatul poate fi modificat prin aplicații mobile și configurat în funcție de nevoi și de momentul zilei. Locurile care nu sunt utilizate tot timpul, cum ar fi holurile, sălile de ședință sau toaletele înseamnă energie irosită și care poate fi economisită printr-o configurare inteligentă. În plus, instalațiile electrice aferente acestor sisteme de iluminat de ultimă generație sunt mai ieftin de instalat și au costuri mici de mentenanță, dispărând din peisaj mii de metri de cabluri electrice și întrerupătoare.


Proiect UiPath

Clientul nostru, stăpânul nostru

Orientarea consumer centric a afacerilor din ultimii ani are un cuvânt de spus și în iluminatul spațiilor comerciale și de birouri. Clienții spațiilor de birouri sunt angații, oameni care evoluează zilnic în aceste incinte. Totul trebuie să fie despre ei, despre confortul lor și despre starea lor de bine. Studiile ultimilor ani au arătat clar că iluminatul unei incinte are un efect decisiv asupra stării de bine și a productivității oamenilor care o populează. În trecut, iluminatul avea de-a face cu activitatea care se desfășoară într-un anumit loc (citit, lucrat la computer, etc.) și ignora efectul pe care îl avea asupra celor care prestau respectivele activități. Acum, tendința este ca iluminatul să țină cont și chiar să provoace o anumită stare de spirit celor care sunt expuși.

Proiect Lease Plan

Privilegierea luminii naturale

Studiile au arătat de ceva vreme influența benefică pe care lumina naturală o are asupra oamenilor. Noile clădiri de birouri înțeleg aceste tendințe și au avantajul de a beneficia de largi suprafețe vitrate care lasă lumina să intre. În afară de faptul că este benefică, lumina naturală mai are un mare avantaj: e gratis. De aici, câștigă toată lumea, însă pentru acest lucru să se întâmple este nevoie de un sistem de iluminat flexibil și ușor de (re)configurat. Schema de iluminare trebuie creată de un arhitect de lumină, care știe să îmbine diferite straturi de lumină pentru un rezultat optim.

Proiect Ceetrus