9 avantaje ale sistemelor de iluminat LED

9 avantaje ale sistemelor de iluminat LED

Tehnologia LED a revoluționat iluminatul comercial și iluminatul rezidențial în ultimii ani. De la becurile incadescente cu filament la  iluminat LED sunt câteva zeci de ani de evoluție tehnologică neîntreruptă.  Avantajele tehnologiei LED și ale corpurilor de iluminat LED sunt multiple:

1. Durată de viață foarte mare

Durata de viață a unui bec cu incandescență este de 1000 de ore. Durata de viață a unei diode luminiscente LED este de 50.000 de ore, dar poate ajunge la 100.000 de ore, în funcție de felul în care este exploatat. O socoteală simplă indică faptul că un profil LED poate funcționa fără nicio intervenție între 6 și 12 ani, adică de 50-100 de ori mai mult decât un sistem convențional de iluminat.

2. Eficiență energetică net superioară

Dacă toate corpurile de iluminat dintr-un birou ar fi înlocuite cu corpuri de iluminat LED, economia de energie electrică va fi de 60-70%, dar ar putea urca chiar și la 90%, în funcție de corpurile de iluminat LED alese și de corpurile de iluminat care sunt înlocuite. Orice business sau persoană particulară va beneficia financiar pe termen lung prin instalarea de profile LED care să înlocuiască un sistem de iluminat convențional.

3. Soluție ecologică de iluminat

Sustenabilitatea afacerilor este un subiect din ce în ce mai important pentru clienții de produse și servicii care doresc să-și minimizeze amprenta de carbon prin toate mijloacele posibile, inclusiv prin cumpărăturile pe care le fac. Atragerea unei clientele pentru care sustenabilitatea este importantă este o strategie comercială solidă, care poate fi începută prin înlocuirea sistemului de iluminat cu un sistem de iluminat LED.

4. Abilitatea de a performa mai bine la temperaturi scăzute

Față de corpurile de iluminat fluorescente, corpurile de iluminat LED se comportă mult mai bine la temperaturi scăzute, atât din unghiul consumului energetic cât și a intensității luminii. De aceea, corpurile de iluminat LED sunt preferate când vine vorba de iluminatul spațiilor refrigerate, si a vitrinelor frigorifice. De asemenea, corpurile de iluminat LED sunt alegerea perfectă pentru parcări subterane, parcări supraterane, iluminat arhitectural sau iluminat al spațiilor publice.

5. Flexibilitate sporită a designului

Spre deosebire de corpurile de iluminat clasice, profilele LED au marele avantaj de a putea fi configurate exact după specificațiile clientului. Profilele LED liniare pot desena benzi de lumină, figuri geometrice luminiscente sau, mai general, orice poate fi imaginat de mintea omenească. Nu există nicio limită. De aici se pot naște corpuri de iluminat LED decorative, de sine stătătoare, care pot constitui o bună bază de plecare pentru orice proiect de design al luminii.

6. Iluminare instantanee și abilitate de a susține întreruperi frecvente

Un corp de iluminat fluorescent are nevoie de o perioadă ”de încălzire”, timp în care performanța sa luminoasă este net inferioară. Spre deosebire de corpurile de iluminat clasice, corpurile de iluminat LED se aprind instantaneu la 100% din putere. Mai mult, corpurile de iluminat LED nu sunt afectate de aprinderi și stingeri dese, lucru care le face ideale pentru a fi plasate în serie cu senzori de mișcare, în locuri care trebuie iluminate doar când este cineva prezent.

7. Capacitate de a regla intensitatea luminoasă

Corpurile de iluminat LED pot funcționa foarte bine la orice procent al voltajului cuprins între 5% și 100%. De aici pot rezulta efecte vizuale noi și speciale, dar și reducerea în continuare a consumului de electricitate.

8. Direcționalitatea fascicolului de lumină

Toate corpurile de iluminat convenționale emit lumina de jur împrejurul sursei, la 360 grade. Dacă nu se folosesc soluții de reflectare a luminii, o parte din această lumină se pierde și implicit se pierde energie. Profilele LED luminează la 120 de grade în jurul sursei, făcându-le ideale pentru a fi instalate pe pereți și în locuri în care este nevoie de iluminat direcțional sau indirect.

9. Operare la voltaj scăzut

Corpurile de iluminat LED se alimentează la 220V, cu transformator pentru banda LED de  12v/24v/1-10v DALI/TRIAC, cu IP 20/IP65/IP67, spre deosebire de corpurile de iluminat convenționale, care sunt conectate la rețeaua de 220v fără posibilități de protecție în caz de căderi de tensiune, sau infiltrații de apă.